Många nya uppdrag har gett brist på fokus

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-10-01

Hallå där!, Lars-Erik Backström, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Du välkomnar regeringens beslut om en bred översyn av myndigheten.

– Det är en bra idé, men det är viktigt att man då samlar så mycket expertis som möjligt och att vi i facket får lämna våra synpunkter. Vi tycker också att det bör vara en parlamentarisk kommitté, inte en enmansutredning.

Vad ser du som Arbetsförmedlingens största problem?

– Vi har fått väldigt många nya uppdrag under senare år, och det har orsakat en brist på fokus.

Regeringen misstänker att jobbmatchningen blivit sämre. Tror du också det?

– Ja, men regeringen har sagt att vi ska prioritera dem som står längst från arbetsmarknaden och de är inte så enkla att matcha mot jobb. Däremot har vi inget tydligt prioriterat uppdrag att arbeta gentemot företagen, vilket är det viktigaste om man ska lyckas med matchningen.

Arbetsförmedlingens budget minskar från 2015. Vilka effekter får det?

– Bemanningen kommer att minska. Redan nu sker neddragningar genom att visstidsanställningar inte förlängs och att man inte återbesätter alla tjänster när folk går i pension.

Hur är stämningen?

– Många medlemmar känner oro inför framtiden. Dels har vi inte klart med permanent generaldirektör, dels är det ny arbetsmarknadsminister och så är det val om ett år. Det är lite svajigt.

Lars-Erik Backström.
Bild: Casper Hedberg
Lars-Erik Backström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA