Många européer jobbar svart
Mer än var tionde EU-medborgare säger sig ha köpt varor eller tjänster svart det senaste året. En av tjugofem erkänner att de själva tagit emot svarta pengar för utfört arbete.
EU-kommissionen har låtit genomföra en enkätundersökning i de 28 EU-länderna. Undersökningen visar att svartarbete fortfarande är utbrett i Europa.
I undersökningen har över 27 000 personer tillfrågats om sina attityder till fusk med skatter och bidrag. En av tio tillstår att de själva köpt något svart det senaste året, och fyra procent säger att de själva tagit betalt utan att redovisa det. Tre procent säger att de får ut sin lön i kontanter av arbetsgivaren, så kallad kuvertlön.
Sex av tio förklarar att det viktigaste skälet att handla svart är att få ett lägre pris och mer än var femte att det är ett sätt att hjälpa sina vänner. Att arbeta svart är till fördel för båda parter, säger varannan tillfrågad. Högsta andelen ”svartjobbare” har Nederländerna, Lettland och Estland, enligt undersökningen.
På frågan om det är acceptabelt att ta emot bidrag man inte har rätt till svarar nio av tio att det är fullständigt oacceptabelt. Men bara två av tre tycker det är fullständigt oacceptabelt att låta bli att deklarera en inkomst för arbete man utfört åt en annan privatperson. Skillnaden är stor mellan medlemsländerna. 19 av 20 svenskar tycker att det är oacceptabelt att fuska med bidrag, medan var tredje tycker att svartjobb kan vara acceptabelt. I Lettland tycker bara var tredje att det är oacceptabelt att inte redovisa en inkomst, och två av tre att det är oacceptabelt att ta emot bidrag man inte har rätt till.
Enligt de svenska fackens EU-kontor aviserar EU-kommissionen ett förslag för att komma åt problemen med svartjobb under april. I en kommentar till undersökningen säger arbetsmarknadskommissionären László Andor enligt Brysselkontoret att svart arbete inte bara innebär att människor riskerar att utsättas för farliga arbetsförhållanden och få sämre betalt.
”Det leder också till att staten går miste om inkomster och att de sociala trygghetssystemen undergrävs. Därför måste EU-länderna vidta åtgärder som avskräcker från svart arbete och som i stället uppmuntrar reguljär sysselsättning. De måste även samarbeta mer med varandra för att motverka problemet.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.