Annons:

Många drabbade när grundskydd togs bort

SJUKFÖRSÄKRINGEN2023-10-20

När den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffades försvann också ett grundskydd i sjukförsäkringen, visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

ISF har granskat hur personer försörjde sig efter att den tidsbegränsade sjukersättningen togs bort 1 juli 2008. Avskaffandet av tidsbegränsad sjukersättning var en av flera skärpningar i sjukförsäkringen. Skärpningarna påverkade försörjningen för personer som lämnade den tidsbegränsade sjukersättningen, konstaterar ISF.

Granskningen visar att mer än sex av tio av dem som hade tidsbegränsad sjukersättning därefter hade en annan sjukförmån. De övriga hade huvudsakligen inkomst från arbete, ekonomiskt bistånd eller saknade inkomst helt.

”Granskningen visar att andelen personer med inkomst av arbete ökade efter avskaffandet, men andelen personer som saknade inkomst eller hade ekonomiskt bistånd ökade också”, konstaterar projektledaren Jens Karlsson i ett pressmeddelande.

Det fanns flera anledningar till att fler hamnade i en ekonomiskt utsatt position. Ett striktare regelverk för sjukersättning infördes samtidigt, och under en period kunde personer inte få tillbaka den SGI som de tidigare hade haft.

”Hur omfattande grundskyddet i sjukförsäkringen ska vara är en politisk fråga. Men nu finns det en risk att personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom hamnar i andra ersättningssystem som till skillnad från sjukförsäkringen inte är utformade för att hantera personer i dessa situationer”, understryker Jens Karlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA