Annons:

Många chefer lämnar Sida

SIDA2012-06-18

På bara några månader har ett stort antal av Sidas allra högsta chefer valt att sluta. Flera av dem anger att det beror på UDs styrning av myndigheten och de förändringar som Sida har gått igenom de senaste åren.

För två år sedan tvingade regeringen Sida att gå igenom ett stålbad. Först sparkade biståndsminister Gunilla Carlsson myndighetens generaldirektör Anders Nordström. Kort därefter fick myndigheten ett kraftigt sparpaket som innebar att nästan 150 årsarbetskrafter försvann. På huvudkontoret i Stockholm drogs var femte tjänst in.

Nu rapporterar den Sidafinansierade tidningen Omvärlden att höga chefer flyr från myndigheten: på bara några månader har majoriteten av myndighetens högsta operativa chefer valt att lämna sina jobb. Tidningen har ringt runt till flera av dem som har slutat. Många uppger att beslutet är en konsekvens av de stora förändringarna.

Men Ewa Werner Dahlin, personalchef på myndigheten, håller inte med.

– Jag tycker inte att det finns några tydliga mönster, alla som har slutat har sina egna skäl. Och det är väldigt många som stannar kvar också, säger hon.

Flera av dem som har slutat säger till tidningen att de är missnöjda med UDs styrning av myndigheten och med den biståndspolitik som förs. De anser att förändringarna på myndigheten har varit så drastiska att biståndet har blivit lidande och det inte längre går att göra ett bra jobb. De anser också att det visionära arbetet har gått förlorat till förmån för byråkrati och kontroll. Nedskärningarna, säger de, har lett till försämringar av arbetsklimatet: arbetsbördan har ökat, medarbetarna är ”kuvade” och har svårt att känna stolthet.

– Om man trivs med biståndspolitiken eller inte är en bedömning som var och en får göra. Det ser inte jag som en personalfråga som jag kan ansvara för. Men jag håller med om att medarbetarna arbetar hårt och vi behöver hitta mer utrymme för både återhämtning och kompetensutveckling, säger Ewa Werner Dahlin.

Ändå tycker hon inte att man ska se situationen alltför allvarligt.

– Flera har tagit ett steg vidare i karriären. Någon ville ha nya utmaningar. Någon annan har gått vidare till FN, och vi vill ju gärna se svenskar i FN. Det behöver inte betyda att det är dåligt hos oss.

Dessutom, menar hon, har myndigheten lätt att rekrytera nya medarbetare.

– Det visar att Sida har ett starkt varumärke och ses som en attraktiv arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA