För många blir hälsan hinder för jobb
Nästan var tionde som arbetar tvivlar på att de med tanke på hälsan kommer att arbeta kvar i sitt yrke om två år. Det visar en undersökning som gjorts av Svensk Företagshälsovård.
Föreningen Svensk Företagshälsovård, FSF, genomför regelbundet en Jobbhälsobarometer. Undersökningen bygger på telefonintervjuer med cirka 5 000 invånare mellan 20 och 67 år som arbetar minst halvtid.
Årets undersökning visar att 350 000 människor tror att de av hälsoskäl inte kommer att kunna arbeta kvar i sitt yrke om två år. 70 000 av dem är yngre än 31 år. I åldersgruppen över 55 år tror var sjunde tillfrågad att hälsan kommer att hindra dem från att arbeta kvar om två år.
– När vi jämför årets siffror med motsvarande från år 2007 så kan vi se en tendens till försämring. I årets undersökning är det fler än tidigare som är tveksamma att kunna arbeta kvar i sitt yrke med tanke på sin hälsa, såväl bland de unga som bland dem som är 55 år och äldre, säger Lars Hjalmarsson, FSF, i ett pressmeddelande.
Utbildningsbakgrund gör stor skillnad enligt undersökningen. 17 procent av dem som bara har grundskola tror inte de kommer att jobba kvar om två år, jämfört med 6 procent av dem som har högskoleutbildning. Också motivation i arbetet har en avgörande betydelse. Bland dem som känner sig motiverade i arbetet tror mer än nio av tio att de kommer att vara kvar om två år, bland dem som är missnöjda är det bara tre av fyra.
Skillnaderna mellan olika näringsgrenar är enligt undersökningen relativt liten. Vård/omsorg och industri/tillverkning har med elva procent den högsta andelen som tror att de inte kan jobba kvar av hälsoskäl, jämfört med sex procent av dem som jobbar i offentlig förvaltning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.