Högre i tak på skolan sedan rektorn slutade
Sedan Specialpedagogiska skolmyndighetens skola för döva barn, Östervångsskolan, fått en ny rektor upplever anställda att dialogen på arbetsplatsen förbättrats.
Då
I början av 2022 rapporterade Publikt om att elever, personal och fackliga företrädare vid Östervångsskolan i Lund, en statlig specialskola för döva och hörselskadade barn, upplevde kränkningar och brister i den psykosociala arbetsmiljön. Anställda vittnade om att de ofta möttes av aggressiv respons från ledningen. Skolans rektor tillbakavisade kritiken och den dåvarande verksamhetsområdeschefen ansåg att ledningen hade ett gott samarbete med personalen, arbetsmiljöorganisationen och facket.
Nu
– Det slutade bra ändå. Nu är det en helt annan stämning på skolan, säger Linn Öhman, boendehandledare på Östervångsskolan i Lund och avdelningsordförande för ST inom Specialpedagogiska skolmyndigheten.
När Publikt i februari 2022 rapporterade om situationen på den statliga specialskolan för döva och hörselskadade barn hade det kommit många larm om missförhållanden – och hård kritik mot skolans ledning. Sydsvenskan intervjuade medarbetare som sagt upp sig, som kallade läget katastrofalt. Elever i en avgångsklass mejlade myndighetens generaldirektör och berättade att de tyckte ”att det är en hemsk skolledning som gör att många mår dåligt”. Arbetsmiljöundersökningar visade enligt företagshälsovården att det förekom kränkande beteenden på ”en mycket hög och negativ nivå”.
Linn Öhman beskrev i artikeln i Publikt hur det rådde en tystnadskultur på skolan och berättade att medarbetare som var kritiska mot chefer blev ifrågasatta för saker de inte hade gjort. En medlem och facklig företrädare anmäldes till personalansvarsnämnden, men friades på alla punkter. Medlemmen fick till slut ett avgångsvederlag.
Framför allt riktade Linn Öhman kritik mot skolans dåvarande rektor.
– Att komma till jobbet dagen efter artikeln var som att gå in i en kuslig tystnad. Rädsla gjorde alla tysta, berättar hon för Publikt nu, knappt tre år senare.
Linn Öhman kallades till ett möte med skolledningen, där den kritiserade rektorn deltog.
– Jag kände mig ganska ensam där.
Hon uppfattade inte samma stöd från representanter för andra fack och från arbetsmiljöombuden som hon haft innan. Att hon fick noll kronor i tillägg i den lokala lönepotten såg hon som en ren bestraffning från rektorns sida. Det ansträngda läget varade fram till sommaren, då rektorn sade upp sig på eget initiativ. Nu har det skett en förändring, tycker Linn Öhman.
– Det har blivit bättre. Nu har vi en ny rektor. Hon lyssnar. Nu vågar man prata på våra möten, säger hon.
Den nya rektorn Kajsa Sahlén håller med:
– Jag skulle beskriva samtalsklimatet som öppet och positivt. Vi kan prata om både det som utmanar och det som stärker, säger hon.
Östervångsskolans tidigare rektor har getts möjlighet att kommentera kritiken, men har avböjt.