Annons:

Många barn möter brott

BO2007-10-18

Sju av tio under 18 år känner någon som har begått brott. Det framgå av en enkät som Barnombudsmannen, BO, har gjort med drygt 1 000 barn och ungdomar i skolan.

De flesta tonåringar kommer i kontakt med brottslighet. Det visar barnombudsmannens rapport ”Vem kan man lita på?” där barn och unga berättar om brott.

Närmare 70 procent känner någon under 18 år som har blivit utsatt för brott som hot, våld, mobbning, stöld eller skadegörelse. Den som känner många som har utsatts för brott känner också ofta många som har begått brott.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver BO Lena Nyberg om undersökningen:

”Långsiktigt handlar det inte bara om att ändra beteenden och attityder till våld och andra brott. Genom att lyssna till och fråga barn och ungdomar har vi större möjlighet att göra insatser som stämmer mer med deras egna erfarenheter.”

Nästan alla BO frågat känner sig trygga hemma, tre av fyra känner sig trygga i skolan och nästan lika många gör det på väg till och från skolan, på rasterna och där de bor. Men Lena Nyberg konstaterar att det också innebär att en av fem elever i undersökningen inte upplever trygghet i skolan. Och att nästan en av tre känner sig inte trygga på rasterna.

Varannan elev känner någon under 18 år som tagit något i en affär, slagit någon eller klottrat. Fyra av tio känner någon som hotat någon eller burit kniv och lika många tror att kompisarna skulle tycka att det är okej om de själva klottrar, stjäl, bär kniv eller slår någon.

”Vuxna är viktiga och föräldrar är de viktigaste förebilderna, framgår av elevernas svar. Det är vuxna som förväntas vägleda sina barn i vad som är rätt och fel. Om fler föräldrar skulle bry sig så skulle problemen minska, tror eleverna”, skriver Lena Nyberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA