Många arbetslösa känner hat eller skam
Mer än en av fyra arbetslösa har känt hat eller skam för sin situation. Det framgår av en enkät som genomförts vid Karlstads universitet.
Vid Karlstads universitet har en enkät skickats ut till 6 500 personer i åldern 18-65 år. Frågorna var inriktade på skam- och hatkänslor och är en del av en pågående större undersökning om liv och hälsa. Bland de arbetslösa hade drygt var fjärde haft sådana känslor. Bakom undersökningen står Bengt Starrin, professor i socialt arbete:
– När människor känner sig mindre värda på grund av att de är arbetslösa, då ökar risken för allvarlig psykisk ohälsa. Modern forskning säger att den allvarligaste formen av stress, förutom hot mot liv och lem, är hot mot självbilden, säger han till Svenska Dagbladet.
Bengt Starrin betonar vikten av att arbetsmarknadspolitiken utformas så att människor får behålla sin självkänsla. Det gäller också bemötandet av den som är arbetslös. Det är viktigt att skapa jobb eller sysselsättning, men det får inte upplevas som konstlat, säger han:
– Skammen och hatet är väldigt närbesläktade. Det är inte ovanligt att man känner hat när man känner sig åsidosatt, man vill på något sätt ge igen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.