»Man måste tåla att man blir granskad«

KONTROLL2008-02-05

På Datainspektionen är Creeper inget okänt fenomen, även om generaldirektör Göran Gräslund inte själv kommit i kontakt med webbplatsen tidigare.

– Det är inte alldeles lätt att sätta ner foten rent rättsligt. Den här tjänsten kan strida mot personuppgiftslagen, pul, eftersom IP-nummer kan vara personuppgifter, men inte alltid är det, säger Göran Gräslund.

Om uppgifterna om IP-nummer inte är strukturerade – vilket de knappast är hos Creeper – kan de bara strida mot pul om de är kränkande för den som berörs.

– Om någon klagade, skulle vi förmodligen titta på ärendet. Men vi prövar det inte utan anmälan, säger Göran Gräslund.

Datainspektionen är en av de myndigheter som övervakas av Creeper.

– DIs tjänstemän har förmodligen oftare anledning att gå in på olämpliga webbplatser än några andra. Och vi besöker sådana här platser ofta. I synnerhet om någon känt sig kränkt, säger Göran Gräslund.

Använder nätet på eget ansvar

Även surfandet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, registreras på Creeper.

På myndigheten är det ett grundläggande förtroende mellan arbetsgivare och anställda att man använder webben på eget ansvar, förklarar kommunikationsdirektör Johan Axell.

– Vi är en forskningsorganisation och internet är ett väldigt viktigt verktyg för inhämtande av information. Vad som är rätt eller fel hemsida beror på forskningsprojektet.

FOI som myndighet har inget emot att någon granskar vilka webbplatser som besöks:

– Man måste tåla att man blir granskad av allmänheten. Det som skulle kunna vara besvärligt på myndigheter som FOI och andra som hanterar sekretessbelagd information, är om sådan skulle komma på avvägar.

De anställda på FOI har rätt att använda tjänstedatorn också för privata ärenden, precis som de kan använda tjänstetelefonen för privata samtal.

– Men är det så att man upprepade gånger går in på sajter som är olämpliga utsätter man myndigheten för risker. Både för att få in trojaner i vårt system och att FOI misskrediteras. Man får naturligtvis inte surfa på porrsidor på jobbet, säger Johan Axell.

– Det handlar inte bara om hur man använder sin tid, det är också en säkerhetsfråga.

ST Press har också sökt Ingvar Åkesson, generaldirektör på Försvarets radioanstalt, utan resultat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA