Män i staten tjänar 3 700 mer än kvinnor

LÖNER2007-09-05

Förra året var lönerna för kvinnor i staten 94 procent av männens, om hänsyn tas till olika yrken och utbildning. Genomsnittligt tjänade statens kvinnor 3 700 kronor mindre än sina manliga kolleger, enligt Medlingsinstitutet.

Statistiska centralbyrån och Medlingsinstitutet har presenterat lönestatistiken för hela ekonomin för år 2006. Den visar att kvinnorna inom staten i snitt tjänade 25 000 och männen 28 700 kronor i månaden.

Genomsnittlig månadslön i staten som helhet var 26 900 kronor. För hela arbetsmarknaden var motsvarande siffra 25 000 kronor. För kvinnor låg den på 22 800 kronor och för män på 27 100.

I procent innebär det för hela arbetsmarknaden att kvinnors lön var 84 procent av mäns. Men om hänsyn tas till yrke, ålder, utbildning och inom vilket företag de arbetade, så kallad standardvägning, blir skillnaden 93,4 procent. Enligt Medlingsinstitutet innebär det att löneskillnaden ökat obetydlig mellan könen jämfört med 2005. På statliga sidan utgjorde kvinnors löner 94 procent av mäns löner.

Den här oförklarade löneskillnaden kvinnor–män varierade mellan samhällets sektorer. Den var högst inom den privata sektorn och lägst inom kommunerna.

Statistiken visar också att lönespridningen har ökat och att den är störst inom den privata sektorn. Främst beror lönespridningen på att skillnaderna blivit större mellan höginkomsttagare och medelinkomsttagare. Skillnaderna mellan medel- och låginkomsttagare har däremot inte ändrats så mycket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA