Män finanskrisens förlorare

ARBETSMARKNAD2011-10-18

Under finanskrisen 2008 och fram till 2010 försvann fem miljoner arbeten i EU-länderna. Fyra av fem var »mansjobb«, enligt en rapport från Dublininstitutet. Men i Sverige har sysselsättningen minskat mest bland kvinnorna.

De branscher som drabbades hårdast i krisen var tillverkning och byggindustri, mansdominerade sektorer med medelhöga löner, rapporterar EUs Dublininstitut. Däremot blev det fler låglönejobb och höglönejobb, vilket förstärkte den polarisering på arbetsmarknaden som var tydlig redan under den stora jobb-

tillväxten årtiondet före krisen.

Och nästan alla nya arbeten med hög lön gick till kvinnor. Förklaringen är att många EU-länder även under krisåren byggde ut utbildning och sjukvård, områden där kvinnor dominerar.

Sverige är dock ett undantag i den här utvecklingen. Mellan 2008 och 2010 minskade kvinnors sysselsättning mer än mäns. Det beror framför allt på att

sysselsättningen i svensk sjukvård minskat.

Undersökningen visar också att den äldre arbetskraften klarade krisen överraskande bra. För dem mellan 50 och 64 år blev jobben till och med fler. Hårdast drabbades de under 30.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA