Malmö högskola drar ned

HÖGSKOLAN2004-06-22

Malmö högskola planerar att minska sin utbildningsvolym med omkring tio procent. Anslagen räcker inte till mer än så.

Högskolan, som inrättades 1998, är fortfarande under uppbyggnad. Den ursprungliga planen var att man skulle ha omkring 14 000 helårsstudenter några år in på 2000-talet, men så har det inte blivit. I dag utbildas 11 400 helårsstudenter – men anslagen är beräknade på 10 300 studenter.

– Vi har använt en del sparade pengar för att kunna ta in så många som vi gör, men nu måste vi ned till nivån för vårt uppdrag, säger Peter Gustafsson, sektionsordförande för ST inom högskolan.

Om inga positiva besked i höstens budgetproposition förändrar läget måste neddragningarna sättas i verket. Hur de kommer att slå mot personalen är ännu oklart.

– Det blir kännbart och kommer att påverka hela verksamheten, även om det kanske inte blir så många rena uppsägningar, säger Peter Gustafsson. Vi har ganska många, kanske 30 procent, som inte är tillsvidareanställda.

På området Teknik och samhälle har förhandlingarna redan startat. Där ska tio miljoner kronor sparas.

På högskolan befarar man att nedskärningarna kommer att drabba ungdomar från studieovana miljöer, som kan ha svårt att klara den hårdare konkurrensen om utbildningsplatserna. Malmö högskola har sedan starten arbetat framgångsrikt för att minska den sociala snedrekryteringen till högre utbildning.

Collegeutbildningen och aspirantutbildningen, som syftat till att bredda rekryteringen, kommer dock att genomföras som planerat under 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA