Mälardalens högskola blir universitet
Riksdagen beslutade på onsdagen att Mälardalens högskola ska bli universitet nästa år. Det innebär bland annat större frihet och högre anslag för lärosätet.
Mälardalens högskola, MDH, är i dag Sveriges största högskola när det gäller antal studenter och antal forskarstuderande, påpekar högskolan i ett pressmeddelande efter beslutet. MDH lyfter också fram att högskolan byggt upp en omfattande forskningsverksamhet tack vare gott samarbete med forskningsfinansiärer, näringsliv och offentlig sektor.
”Detta är en milstolpe och en glädjens dag. Vi är stolta över det förtroende riksdagen visar oss och är redo att växla upp vår forskning och ta ett än större ansvar för Sverige som forsknings- och kunskapsnation”, konstaterar rektor Paul Pettersson i pressmeddelandet.
Den främsta skillnaden mellan ett universitet och en högskola är att universiteten har tillstånd att utfärda examen på forskarnivå, medan högskolor måste söka tillstånd för forskarutbildning inom specifika områden. Men universiteten har också större anslag för forskning, och universitetsstatusen innebär enligt pressmeddelandet en väsentlig utökning av forskningsverksamheten. Regeringen har aviserat att de öka anslagen till forskning vid MDH med 130 miljoner kronor.
”Det är en kraftfull strategisk satsning för att öka regionens handlingskraft men även för Sverige som land. Mälardalens högskola har redan idag en stark grund att stå på. De har flest antal doktorander och en hög andel extern forskningsfinansiering. Det är kvalitetsindikationer. Kunskap bygger Sverige starkare”, sade Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, under riksdagsdebatten inför beslutet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.