Luftfartsverket vill sälja ut flygplatser

NYHET2004-11-19

Luftfartsverket vill inte längre driva flygplatserna i Jönköping och Norrköping. Även Karlstads flygplats ligger i riskzonen men det beslutet skjuts på framtiden.

Av:  Christian Örjestål

Regionala och lokala intressenter bör driva flygplasterna i Jönköping och Norrköping. I alla fall om Luftfartsverket får bestämma. I en nyligen publicerad undersökning beskriver LFV hur passagerarutvecklingen minskat dramatiskt vid främst tre stycken flygplatser: Jönköping, Norrköping och Karlstad.

Flygplatserna har tappat stora delar av sin passagerartrafik och trots en återhämtning under 2004 så tror inte LFV att de har styrkan att vända den negativa utvecklingen.

— Det krävs kraftfulla åtgärder från den egna regionen, säger LFVs generaldirektör Lars Rekke.

För de anställda vid flygplatsen i Jönköping kom inte verkets beslut som någon överraskning.

— Det var ett väntat besked. Vi har inte känt att LFV visat något intresse för flygplatsen och så kan det inte fortsätta. Nu hoppas vi att vi hittar en ny, stark ägare med energi att driva flygplatsen, säger Per Eliasson vid ST inom Luftfartsverket i Jönköping.

I Karlstad kunde personalen andas ut efter en tid av ovisshet.

— Det känns skönt. Och det var ett bra beslut, flygplatsen går allt bättre och vi kan nog vända den negativa trenden, säger Per Olof Nilsson, ordförande för ST inom Luftfartsverket i Karlstad.

Men ett beslut om försäljning av flygplatsen i Karlstad hade kanske inte varit någon katastrof heller.

— LFV är kanske inte den bästa ägaren. Det har varit många tuffa år för oss här och vi har resonerat och det finns kanske en bättre lösning för verksamheten, säger Per Olof Nilsson.

Luftfartsverkets slutgiltiga bemyndigande att sälja ut flygplatserna i Jönköping och Norrköping blir nu en regeringsfråga.

Lars Rekke vill lägga ned flyget i Jönköping och Norrköping.
Lars Rekke vill lägga ned flyget i Jönköping och Norrköping.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA