Löneskillnader män-kvinnor ökar
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökar på regeringskansliet, enligt en granskning. Jämförelsen är felaktigt gjord, hävdar regeringskansliets förhandlingschef.
Kartläggningen beställdes av riksdagsledamoten Maria Larsson (kd), och visar löneutvecklingen för handläggare på varje departement 1999–2001. Löneskillnaderna mellan könen har ökat på åtta av elva departement. Största klyftorna finns på statsrådsberedningen, där de manliga handläggarna i genomsnitt har 6938 kronor mer än kvinnorna.
Även på Justitiedepartementet och Utbildningsdepartementet är skillnaderna stora, 2945 kronor respektive 3217 kronor.
Den största förändringen har emellertid inträffat på UD, där männens löner ökat nära 3 200 kronor mer än kvinnornas under tvåårsperioden. På Jordbruksdepartementet, där jämställdhetsminister Margareta Winberg är chef, har löneskillnaden ökat med 770 kronor.
Maria Larsson har anmält regeringskansliet till Jämo. Men Jan Wallin, regeringskansliets förhandlingschef, anser att statistiken är missvisande.
– I gruppen handläggare ingår allt från ambassadörer till departementssekreterare, framhåller han. Det är en flora av arbeten med olika arbetsuppgifter och svårighetsgrad och går inte att använda som underlag för statistiska analyser.
Regeringskansliets egen statistik utgår från TNS-systemet (nyckel för statistikanalys), där löneuppgifterna sorteras in efter den anställdes ålder och arbetets svårighetsgrad.
– Med sådana grupperingar ligger kvinnornas löner ibland över männens och männens ibland över kvinnornas. Skillnaderna är inte stora, det brukar handla om cirka 500 kronor i månaden, säger Jan Wallin.
Men han medger att ökade löneskillnader inte är ett gott tecken.
– Om vi inte kan hitta osakliga löneskillnader är det dags att börja tänka i andra termer. Vi måste försäkra oss om att det inte finns befattningsdiskriminering, utan kvinnor och män ska ha tillträde till samma typ av befattningar.
Enligt ordföranden i ST-Regeringskansliet, Ann-Marie Nilsson, är dock flera departement väl medvetna om att det kan förekomma osakliga löneskillnader. Inför årets löneförhandlingar finns pengar avsatta vid sidan av den ordinarie potten för att komma åt just detta.
– Det borde ju inte behövas, men vi har hävdat att det gör det, säger Ann-Marie Nilsson.
Departementen har själva fått ange om de behöver rätta till sådana skillnader. Alla utom Statstrådsberedningen, Finans-, Justitie- och Socialdepartementen har begärt att få del av extrapengarna.
Medianlöner i regeringskansliet, maj 2001
Allmänt utredningsarbete
Svårighetsgrad 5 (på en skala 3–7)
Ålder 30–49 år
Kvinnor (333 st) 25 500 kr
Män (272 st) 26 000 kr
Juridiskt utredningsarbete
Svårighetsgrad 4
Ålder 30–49 år
Kvinnor (154 st) 32 500 kr
Män (131 st) 31 300 kr
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.