Lönesättningssamtal blir central avtalsfråga
För första gången för ST in frågan om lönesättningssamtal mellan medarbetare och chef i de centrala avtalsförhandlingarna.
En av STs huvudfrågor inför avtalet på myndighetsområdet är att förbättra inflytandet för individen.
I det ingår att det ska finnas en möjlighet för enskilda att komma överens med sin chef om lönen i så kallade lönesättningssamtal.
–Men förutsättningen är att parterna är överens lokalt, att det finns gemensamma lönekriterier och att lönerna fastställs i kollektivavtal, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.
Ett annat krav är att lönesättningen ska fungera bättre och vara tydligare än idag. Det ska finnas en lokal överenskommelse om hur lönerna ska sättas och vilka lönekriterierna är.
–Den individuella lönesättningen är fortfarande för godtycklig. Den enskilde anställde vet ofta inte motivet till att lönen ser ut som den gör, säger Johan Tengblad.
Vad som avses med jämställdhet måste också klargöras i avtalet, enligt ST.
Förutom att eliminera osakliga löneskillnader handlar det om
- att lönen inte ska försämras under föräldraledigheten,
- att de lokala parterna ska se till att det blir lättare att förena jobb och familj
- och att ge kvinnor och män lika möjligheter att utvecklas i jobbet och att göra karriär.
ST vill också ha med en skrivning om att det behövs bättre förutsättningar för att utöva ett bra ledarskap.
–Ledarskapet är en fråga som man måste sätta sig ner på en arbetsplats och se över. Ett exempel är att chefer på lägre nivåer ofta har större ansvar än befogenhet. Ansvar och befogenhet måste höra ihop, säger Johan Tengblad.
Lönerna och villkoren på den nya socialförsäkringsmyndigheten som bildas den 1 januari blir också en av del av förhandlingen inom Arbetsgivarverkets område.
Övrigt som ska finnas med är arbetsmiljöfrågan och att löneutvecklingen i staten ska vara likvärdig med löneutvecklingen för tjänstemännen i den konkurrensutsatta industrin.
Den 14 juni lämnar Arbetsgivarverket över sitt bud till facken. Samma dag lämnar OFR, de offentliganställdas förhandlingsråd, som ST ingår i, in sitt gemensamma yrkande till arbetsgivaren.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.