Lönelyft efter protestvåg

UTRIKES2005-04-19

Efter den senaste tidens protestvåg i Frankrike har regeringen lovat att höja lönerna inom den offentliga sektorn.

Låga löner, ändrade arbetstidsregler och en oro för social nedrustning har legat bakom vintermånadernas stora demonstrationer i Frankrike.

Enligt fackförbunden har de offentliganställda förlorat fem procent i köpkraft sedan 2000. Högerregeringen har sagt att statskassan inte tillåter några vidlyftiga ökningar.

Får 1,8 procent i år

Men efter manifestationerna satte sig ministern för den offentliga sektorn, Renaud Dutreil, vid förhandlingsbordet. Resultatet blev löften om en successiv löneökning på 1,8 procent under 2005.

–Jag tror att regeringen har tagit intryck av att så många är beredda att gå ut på gatorna för att kräva mer betalt, säger Marie-Claude Kervella i CFDTs federation för offentliganställda.

Hon misstänker också att regeringen är extra generös med tanke på folkomröstningen om EU-konstitutionen i slutet av maj. Det finns en utbredd rädsla för att valet ska förvandlas till en missnöjesyttring över landets politiska ledning.

Anställningssystemet förenklas

Den ansvarige ministern vill nu också förenkla anställningssystemet inom den offentliga sektorn. Idag finns det uppemot tusentalet yrkesgrupper, vilket försvårar rörligheten mellan olika verksamheter. Han hävdar att det borde räcka med ett trettiotal kategorier.

–Visst är det bra om det blir lättare att göra karriär på olika förvaltningar. Men vi är vaksamma. Vi tror att högerregeringen har som mål att göra de statliga anställningarna allt osäkrare, säger Jean-Louis Butour hos fackförbundet CGT.

Nya protester väntas annandag pingst. Regeringen beslutade förra året att dra in en av årets arbetsfria dagar för att få pengar till åldringsvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA