LO: ”Bra läge att satsa på jobben”

EKONOMI2011-04-07

Regeringen borde dra nytta av de starka offentliga finanserna och genomföra reformer på arbetsmarknaden, anser LO-ekonomerna. I en ny konjunkturprognos skriver de att Riksbanken överskattar inflationstrycket.

LO-ekonomerna bedömer att arbetslösheten bara kommer att sjunka till 7 procent mot slutet av 2012. Sysselsättningen förväntas visserligen öka med omkring 200 000 personer fram till dess, men samtidigt finns ett stort utbud av arbetskraft.

Skillnaderna mellan olika sektorer är stora. Inom tjänstesektorerna och byggsektorn ökar sysselsättningen kraftigt samtidigt som den står still inom industrin och offentlig sektor.

”Vi ser inga tecken på överhettning på arbetsmarknaden. Måttliga löneökningar och hygglig produktivitetstillväxt pekar på en inflation under Riksbankens mål 2012” skriver LOs chefsekonom Ola Pettersson i ett pressmeddelande.

Enligt ekonomernas bedömning kommer den svenska tillväxten att dämpas när rekyleffekten efter krisen ebbar ut och penningpolitiken stramas åt. BNP växer med 4,3 procent 2011 och med 3 procent 2012.

LO-ekonomerna varnar för att regeringen vill pressa fram lägre lönekrav, främst för LO-grupperna. Den politiken leder till större löneskillnader, anser LO:

”Sverige bör inte gå den vägen. Genom satsningar på kompetenshöjande insatser inom den aktiva arbetsmarknadspolitiken och det reguljära utbildningssystemet kan de som står långt från arbetsmarknaden istället få förutsättningar att ta utvecklande och välbetalda jobb” skriver Ola Pettersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA