Livsmedelsverket måste spara
23 tjänster ska bort från Livsmedelsverket. Det blir följden av åtstramningar för att komma till rätta med ett hotande underskott.
När Livsmedelsverket nyligen gick ut och varnade för möjliga risker med akrylamid i vanlig mat anklagades verket för att vara ute efter ökade budgetanslag.
Jordbruksminister Margareta Winberg utlovade ett mindre tillskott, men långtifrån i den storleksordning som ledningen och styrelsen anser är av nöden.
Livsmedelsverket i Uppsala är en myndighet i ekonomisk kris. Förra året överskreds anslagskrediten och i februari skrev styrelsen till regeringen att man behöver 20 miljoner kronor för att klara nuvarande ambitionsnivå under 2002. Enligt ST-ordföranden på verket, Anders Staffas, väntas regeringen skjuta till endast cirka 1,5 miljoner kronor.
Beskedet om den dåliga ekonomin kom som en överraskning i slutet av förra året.
– Året innan hade vi ett överskott och blev uppmanade att göra av med pengar, berättar Anders Staffas.
Ett besparingsprogram är redan igång.
– De kortsiktiga nedskärningar som gjorts gäller bland annat kompetensutveckling, resor och studiedagar. Och allt deltagande i externa konferenser har minimerats.
– På längre sikt är det förstås inte bra att dra ned på kompetensutvecklingen, konstaterar Anders Staffas.
Verket sparar också pengar genom att inte tillsätta vakanta tjänster. Men det räcker inte. Nu pågår förhandlingar enligt det lokala samverkansavtalet om att minska dagens personalstyrka med 23 tjänster. Livsmedelsverket har i dag omkring 300 anställda.
– De tänkta neddragningarna gäller både labbtjänster och handläggare och omfattar alla avdelningar utom den administrativa, säger Anders Staffas.
Ungefär hälften av dem som berörs är ST-medlemmar. Förhoppningen är att Trygghetsstiftelsen ska kunna hjälpa anställda till andra jobb innan det går så långt som till uppsägningar.
Fakta
Enligt Livsmedelsverkets styrelse ska nedskärningarna genomföras så att verksamheten på vissa områden i princip läggs ned. Det gäller bekämpningsmedel i frukt och grönsaker, tillsatser och aromämnen i mat samt den planerade livsmedelsdatabasen.
Verket anser att anslagsnivån långsiktigt behöver öka med nära 30 miljoner kronor, bland annat för att klara arbetet med EUs direktiv på livsmedelsområdet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.