Litet civilt deltagande i integration

FÖRVALTNING2014-03-19

Statens ambitioner att engagera det civila samhället i integrationsarbetet har inte gett några större resultat. Det framgår av en granskning som genomförts av Riksrevisionen.

Riksrevisionen har granskat om staten har lyckats undanröja hinder och skapa förutsättningar för civilsamhällets medverkan på integrationsområdet.

Granskningen visar att det civila samhällets deltagande inte är särskilt stort. Det finns flera förklaringar, enligt Riksrevisionen.

Varken regeringen eller myndigheterna har i sin styrning betonat vikten av civilsamhällets medverkan. Det civila samhällets aktörer är inte i någon större utsträckning utförare av mottagnings- och etableringsinsatser, vilket är en följd av Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets upphandlingar.

Riksrevisionen pekar på att det kan finnas en motsättning just mellan ambitionen att involvera civilsamhället och kravet på att tillämpa lagen om offentlig upphandling, LOU.

Granskningen visar också att de förändringar som regeringen har gjort, genom att styra det statliga stödet mot fler avgränsade bidrag och genom att hänvisa till Integrationsfonden, i praktiken försvårar civilsamhällets deltagande i integrationsarbetet.

”Granskningen visar att civilsamhället, ambitionen till trots, i liten utsträckning deltar i det statliga integrationsarbetet. För att uppnå den önskade mångfalden av verksamheter inom integrationsområdet behöver både regering och myndigheter vidta åtgärder”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA