"Liten besparing att sparka alla"

USA2012-11-05

Statstjänstemännen hamnar i skottgluggen i den amerikanska presidentvalskampanjen. Men även om varenda tjänsteman sparkades, skulle det knappt märkas på statsskulden, hävdar journalisten David Wessel.

Oavsett vem som vinner valet i USA i morgon tvingas han genast ta itu med en problematisk ekonomisk situation.

USAs federala budget är 3 600,000,000,000 dollar, det vill säga 3,6 biljoner dollar. En biljon är en miljon miljoner. Men administrationen överskrider budget med 1 biljon dollar. Statsskulden uppgår i runda tal till 16 biljoner dollar.

I det läget är det inte konstigt att Republikanernas Mitt Romney försöker vinna poäng mot Barack Obama genom att peka på slöseri med skattebetalarnas pengar. I synnerhet argumenterar Romney-kampanjen för olika besparingar på federala arbetstillfällen.

Men ekonomijournalisten David Wessel hävdar att även om man sparkade varenda statstjänsteman inklusive dem i försvarsmakten, skulle man bara göra ”en liten buckla” på den totala statsskulden. Besparingen skulle uppgå till 435 miljarder dollar.

– De offentliga utgifterna är inte löner till statstjänstemän fört och främst utan utgifter till bland annat hälso- och sjukvården, försvarsmakten och pensioner. Det mesta som skattebetalarna betalar in går inte till byråkrater: det går direkt tillbaka ut i samhället igen, säger David Wessel i en intervju i PBS Newshour.

Han beskriver det som att två tredjedelar av de federala utgifterna går på ”autopilot” sedan årtionden tillbaka. 20 procent av den federala budgeten är militära utgifter. 25 procent av budgeten går till hälso- och sjukvård.

– USA har elva hangarfartyg. De kostar 11 miljarder dollar styck och ett ska bytas ut vart femte år. Den kostnaden är lika stor som 750 000 utbytta leder i höft, knä eller skuldra. Det är de här jämförelserna vi måste göra, säger David Wessel.

Till vardags är han journalist på Wall Street Journal. Lagom till presidentvalet har David Wessel publicerat boken ”Red Ink” där han försöker förklara hur USAs nationella ekonomi fungerar och inte fungerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA