Jennica Kadic, Caroline Boode, Johan Nilsson, Johan Sahlin och Elisabeth Engström arbetar som registratorer och arkivarier på Linnéuniversitetet. Nu har de fått pris för sitt arbete.
Bild: Malin Gregersen
Jennica Kadic, Caroline Boode, Johan Nilsson, Johan Sahlin och Elisabeth Engström arbetar som registratorer och arkivarier på Linnéuniversitetet. Nu har de fått pris för sitt arbete.

Linnéuniversitetet får offentlighetspris

HÖGSKOLAN2024-02-09

Linnéuniversitetet prisas av dagstidningarnas branschorganisation Tidningsutgivarna för att lärosätet skyndsamt lämnar ut allmänna handlingar och svarar på frågor. ”Vi är väldigt serviceminded och på tårna”, säger ST-medlemmen och arkivarien Caroline Boode.

Av:  Elina Lundberg

Offentlighetspriset är en hedersutmärkelse som delas ut en gång om året av branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, till verksamheter inom den offentliga förvaltningen som utmärkt sig genom sitt sätt att värna offentlighetsprincipen.

I år, när 2023 års Offentlighetspris delats ut, är det Linnéuniversitetets tur att hyllas för att myndigheten snabbt lämnar ut information och besvarar allmänhetens frågor.

Enligt TU särskiljer sig universitetet på ett mycket positivt sätt, när det gäller att förse journalister med handlingar. Personalen får också beröm för sitt vänliga bemötande.

På universitetets registratur och arkiv jobbar flera ST-medlemmar, bland andra registratorn Elisabeth Engström som blev glad och överraskad av priset.

– Det är en hedrande utmärkelse. Vi tycker alla att offentlighetsprincipen är viktig. För oss är det en självklarhet att underlätta utlämnande av handlingar och se till att det görs på ett snabbt och bra sätt, säger hon.

Hennes kollega Caroline Boode, arkivarie på universitetet, håller med om det är roligt att deras arbete uppmärksammas och tycker att utmärkelsen har höjt stämningen på arbetsplatsen.

– Vi får ofta beröm av våra användare för att vi ger en snabb service och för att vi svarar fort, säger hon.

Att universitetet tilldelats Offentlighetspriset har uppmärksammats både av rektorn och universitetsdirektören, något som registratorn Johan Nilsson uppskattar.

– Att de här små detaljerna, som är självklara för oss som arbetar här, också lyfts fram som något positivt av ledningen på universitetet gör att man känner sig sedd, säger han.

Men någon tårta eller annat firande har det ännu inte blivit, konstaterar arkivariekollegan Johan Sahlin.

– Nej, det har vi för tusan inte fått. Det får vi ta tag i, säger han med ett skratt.

Offentlighetspriset har tidigare delats ut till Vingåkers kommun och Lycksele tingsrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA