Ledningen får ST-beröm

KRISEN I SJ2003-11-24

Kritiken mot SJ växer. Från STs sida är man nöjd med hur den nya SJ-ledningen hanterar problemen.

Av:  Christian Örjestål

SJs problem är ingen nyhet. Sedan bolagiseringen 2001 har bolaget gått med förlust varje år. STs ordförande vid spårtrafiken, Bror Saxvold, beskriver den katastrofala ekonomin som ett ”välkänt faktum”.

– I huvudsak kommer de ekonomiska problemen av dåliga avtal som skrevs i början av 90-talet. Vi har gjort vad vi kunnat för att förbättra avtalen, men det har inte varit lätt.

Enligt näringsminister Leif Pagrotsky är SJs problem inte akuta. Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt. Näringsministern säger dessutom nej till oppositionens krav på att släppa in privat kapital.
Inte heller från STs sida ser man några problem.

– Den personal bolaget har idag kommer det att behöva imorgon också. Nu har vi fått en ny ledning och de har verkligen tagit itu med problemen. De har gjort ett bra jobb, säger Bror Saxvold.

SJs styrelse har kallat till en extra bolagsstämma med anledning av den kontrollbalansräkning som presenterats och näringsminister Leif Pagrotsky har garanterat regeringens stöd.

Utanför bolaget växer dock kritiken. Tidigare näringsminister Per Westerberg, (m), anklagar SJ för prisdumping och har anmält bolaget till Konkurrensverket. Näringslivet och de offentliga organen i Norrland gör gemensam sak när de skriver ”Hela Norrland säger nej till SJ” på DNs debattsida. Fyra landshövdingar står med bland undertecknarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA