Annons:

Lätt få rätt jobb efter högskola

HÖGSKOLAN2006-12-06

Av dem som examinerades från högskolans grundutbildning läsåret 2002/03 hade 94 procent ett arbete i mars 2006, enligt SCB. Nästan alla inom det yrkesområde som de utbildat sig för.

Enligt Statistiska centralbyråns genomgång är det lika vanligt bland män som kvinnor att högskoleutbildningen lett fram till ett jobb. Men fler kvinnor än män har hamnat i ”rätt” bransch.

Tolv procent av dem som tog högskoleexamen och nio procent av dem som doktorerade hade någon gång efter avslutad utbildning läsåret 2002/03 studerat ytterligare för att de inte fått arbete.

Av de utrikes födda som tagit högskoleexamen hade var femte studerat därför att de inte fått något arbete. Det är nästan en fördubbling jämfört med för två år sedan. Motsvarande andel bland de inrikes födda var en av tio. Däremot var det ingen större skillnad mellan inrikes födda och utrikes födda bland dem som examinerats från forskarutbildningen.

Bland dem som gått ut gymnasieskolan 2003 var en av tio inte sysselsatt med vare sig arbete eller studier 2006. Hälften av kvinnorna och fyra av tio av männen studerade under mätningsveckan. Bland dem som gått yrkesinriktade program på gymnasiet arbetade sex av tio, medan en av fyra studerade.

– Studien stärker TCOs hållning att fler ska få gå på universitet och högskolor. En högre utbildning är något av det bästa man kan ha med sig in i arbetslivet. Nu gäller det att få regeringen att inse att man kan bygga ut antalet högskoleplatser samtidigt som man satsar på att förbättra kvaliteten i undervisningen, säger Ulf Andréasson, TCO, i en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA