Lärarutbildningar delas upp

SAMGÅENDE2007-02-02

Stockholms universitet kommer inte att skapa en utbildningsvetenskaplig fakultet när man går samman med Lärarhögskolan i Stockholm. I stället placeras lärarutbildningarna på flera befintliga fakulteter.

En styrgrupp med två representanter vardera från de två lärosätena förbereder sammanslagningen. Gruppen har nu lagt fram ett förslag till plan, och de båda lärosätenas styrelser tar ställning till det i mitten av februari. Planen lämnas därefter till regeringen, som gör en proposition under våren. Samgåendet är tänkt att ske den 1 januari 2008.

Ett alternativ under diskussionerna har varit att bilda en utbildningsvetenskaplig fakultet på universitetet. Men styrgruppen har stannat för att i stället starta sex eller sju nya institutioner på universitetets nuvarande fakulteter. Fyra institutioner omfattar utbildningsvetenskap och två eller tre pedagogik.

– Tanken är att integrera ämnesteori, didaktik och verksamhetsförlagd utbildning i kommunerna – det som tidigare kallades praktik, säger Ampe Meyerhöffer, vice ordförande för ST-sektionen på Lärarhögskolan.

På de nya institutionerna blandas personal från Lärarhögskolan och ämnesinstitutionerna. Var man fysiskt placeras är dock inte klart. Men Kåre Bremer, rektor på Stockholms universitet, säger att Lärarhögskolans nuvarande lokaler på Kungsholmen ska tömmas och nya lokaler byggas vid universitetet.

– Universitetet har ingen särskild anledning att ha ett campusområde någon annanstans än Frescati-Albanoområdet. Vi har jobbat i 30 år med att flytta verksamhet från innerstaden, och nu när Lärarhögskolan ska bli en integrerad del gäller samma sak.

De viktigaste fackliga frågorna inför sammanslagningen gäller personal och arbetsmiljö, anser Ampe Meyerhöffer.

– Vi har blivit lovade att alla fast anställda får behålla jobben, men tillfälliga anställningar kan försvinna.

När de två lärosätena går ihop hoppas man på ett tillskott till utbildningsvetenskaplig forskning på uppemot 30 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA