Länsstyrelser omfördelar arbete
Två av tre länsstyrelser riskerar neddragningar ifall ett utredningsförslag om koncentration av arbetsuppgifter genomförs. Enligt utredningen omfattar förändringarna omkring 200 årsarbetskrafter.
Utredaren Peder Törnvall har på regeringens uppdrag bedömt om det bland länsstyrelsernas arbetsuppgifter finns sådana som inte behöver utföras på varje länsstyrelse. Han har sorterat fram ett tjugotal arbetsområden som han anser lämpliga att koncentrera till vissa länsstyrelser, exempelvis ärenden om stiftelser, lönegaranti, övervakningskameror och alkoholtillsyn (se faktaruta).
Därutöver finns starka skäl att koncentrera handläggningen av ärenden som gäller körkort och yrkesmässig trafik, anser Peder Törnvall.
Utredningen har utgått från Ansvarskommitténs förslag att indela Sverige i sju regioner, och föreslår att en länsstyrelse i varje ”storlän” får ansvar för de koncentrerade arbetsuppgifterna. De utpekade länen är Norrbotten, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Västra Götaland, Östergötland och Skåne.
De län som blir av med vissa ärendetyper ska i stället inrätta en enklare form av kundtjänst.
Anne-Jeanette Johansson, avdelningsordförande för ST inom länsstyrelserna, tycker att det kan vara rimligt att koncentrera de arbetsområden som är så små att det är svårt att upprätthålla kompetensen på varje enskild länsstyrelse. Men långt ifrån alla föreslagna områden är så små.
– Varje länsstyrelse har flera handläggare för körkortsärenden, till exempel.
Hon har fått flera reaktioner från medlemmar som är rädda att det skapas A- och B-lag bland länsstyrelserna.
– Och vi ser faran. Det blir påtagliga effekter för dem som blir av med arbetsuppgifter. Antagligen kommer fler än 200 personer att beröras, eftersom utredningen räknar i årsarbetskrafter och inte alla arbetar heltid.
Även företrädare för Värmlands län har uttalat kritik mot förslaget om koncentration.
– Det blir bland annat en dränering av jurister som blir förödande för ”B-länen”, säger länsrådet Björn Sandborgh i ett pressmeddelande.
Samarbetet med andra myndigheter kan också komma att bli lidande, anser Anne-Jeanette Johansson. Vid tillsyn av krogar samarbetar länsstyrelsen med flera andra instanser, såsom kronofogden och skattemyndigheten. Där är man också beroende av geografisk närhet, påpekar hon.
– Hur ska vi kunna inspektera krogar i Visby från Stockholm?
Arbetsområden som koncentreras
Utredningen föreslår att följande områden koncentreras till sju länsstyrelser:
- Medborgarskap
-
Överförmyndare
-
Begravningsfrågor
-
Pantlåneverksamhet
-
Frågor enligt aktiebolagslagen, lagen om ekonomiska föreningar m fl
-
Bilskrotning
-
Ensamrätt till sjunket gods
-
Stiftelser
-
Lönegaranti
-
Deponerade medel
-
Allmänna arvsfonden
-
Åborätt och allmänningar
-
Allmän kameraövervakning
-
Bevakningsföretag
-
Lotterier, bingo mm
-
Stöd till boende
-
Mineral- och torvfyndigheter
-
Transport av avfall och farligt avfall
-
Bitillsyn
-
Alkohol- och tobaksärenden
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.