Annons:

Långtidssjuka utförsäkras nästa år

SJUKREGLER2009-12-15

Trots kritikstorm från opposition, fackföreningar och sjukskrivna har riksdagen fullföljt reformen av sjukförsäkringen. Under nästa år utförsäkras 54 000 långtidssjuka och förs över till Arbetsförmedlingen.

Förslaget är en följd av den bortre gräns som infördes i sjukförsäkringen 2008. De utförsäkrade ska nu, enligt regeringen, få hjälp att komma tillbaka till arbetslivet genom ett särskilt arbetsmarknadsprogram. Sjukpenningen eller den tidsbegränsade sjukersättningen byts ut mot aktivitetsstöd.

Beroende av socialbidrag

Fackliga organisationer har framhållit att inga pengar finns avsatta för medicinsk rehabilitering. Dessutom får vissa utförsäkrade så låg ersättning att de blir beroende av socialbidrag. De som inte uppfyller villkoren för ersättning från a-kassan får 223 kronor om dagen, 4 906 kronor i månaden.

De som haft tidsbegränsad sjukersättning och blir sjuka under Arbetsförmedlingens introduktionsprogram kan inte få tillbaka sjukersättningen. Däremot kan de med de nya reglerna få tillbaka sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, och därmed få sjukpenning, något som inte är möjligt i dag.

Men sjukpenning betalas inte ut förrän efter en karenstid på tre månader.

Och de som aldrig haft någon SGI blir helt utan ersättning.

16 000 förs över i januari

En mindre grupp långtidssjuka slipper bli utförsäkrade. Det är personer som behöver omfattande vård på sjukhus eller i hemmet, de som saknar verklighetsuppfattning och de som riskerar att bli allvarligt sämre om de arbetar eller förs över till Arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan bedömer att 16 000 personer förs över till Arbetsförmedlingen redan i januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA