Långtidssjuk förlorar flera tusen

AVTAL2007-11-22

Bankanställda förlorar mest om regeringens förslag till tak för sjukersättning genomförs. Beräkningarna som Riksdagens utredningstjänst, Rut, gjort redovisas i TCO-tidningen.

Rut har på uppdrag av socialdemokraterna gjort beräkningar utifrån 17 typfall i varierande inkomstlägen. Redan den genomgående sänkningen av ersättningen till långtidssjuka med fem procent innebär att de flesta förlorar mer än en tusenlapp per månad efter reformen.

Men den stora effekten drabbar dem som genom avtal har tillförsäkrat sig en högre sjukförsäkring än den som Försäkringskassan betalar ut. I dag finns fyra sådana avtal, och de flesta omfattar offentliganställda.

Finansförbundets medlemmar drabbas hårdast vid långtidssjukskrivning. De har i dag ett generöst avtal som efter 90 dagars sjukskrivning ger upp till 90 procent av lönen. Enligt Ruts beräkningar skulle en bankanställd med en månadslön på 21 000 kronor förlora 3 118 kronor på regeringens förslag, och 2 100 av detta belopp beror på minskningsregeln.

Bland offentliganställda är förlusten till följd av regeln mindre. Men en långtidssjuk med en månadslön på 35 000 kronor förlorar närmare 700 kronor mer än den som inte avstått löneutrymme till förmån för bättre sjukförsäkring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA