Långtidsjukas barn oftare sjuka

SJUKFÖRSÄKRING2012-04-02

Sannolikheten för att en person ska vara sjukfrånvarande i vuxen ålder är större om en förälder var sjukfrånvarande under uppväxtåren. Det är huvudslutsatsen av en analys från ISF.

På regeringens uppdrag har Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, undersökt sambanden mellan föräldrars och deras vuxna barns långtidssjukfrånvaro (mer än tre veckor). Syftet har varit att studera om barnens sjukfrånvaro när de är vuxna liknar föräldrarnas under barnens uppväxtår. Slutsatsen är att barn till långtidssjuka föräldrar oftare blir långtidssjuka.

Sjukfrånvaro beror på olika faktorer, så som hälsa, funktionsförmåga, livsvillkor och normer, konstaterar ISF. En överföring av sjukfrånvaro från förälder till barn kan bero på att barnen ärver alla eller några av dessa faktorer. Rapporten går inte in på vilken eller vilka faktorer som har störst betydelse.

Överföringen av sjukfrånvaro från vardera föräldern – räknat i antal sjukfrånvarodagar – är enligt rapporten ungefär lika stor till döttrar som till söner. Genom att människor ofta väljer att leva med en partner vars sjukfrånvaro påminner om de egna föräldrarnas, förstärks överföringen:

”Det betyder att sambandet i sjukfrånvaro är ännu starkare på hushållsnivå än på individnivå”, säger en av rapportens författare, Erica Lindahl, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA