Långt kvar till tillgängliga myndigheter
Landets myndigheter ska vara ett föredöme när det gäller tillgänglighet för funktionshindrade. Men än är det långt till målet, anser Carl Älfvåg, generaldirektör för Handisam.
Handisam, myndigheten för handikappolitisk samordning, bildades den 1 januari 2006. På regeringens uppdrag ska myndigheten vara pådrivande i svensk handikappolitik.
Vid ett frukostseminarium i Stockholm under fredagen berättade generaldirektör Carl Älfvåg om Handisams pågående arbete. Han konstaterade bland annat att funktionshinder är ett område som på senare år har hamnat i skymundan i samhällsdebatten.
– När man i dag diskuterar mångfald sker det nästan uteslutande utifrån ett etniskt perspektiv, eller utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Funktionshinder finns inte riktigt med, säger Carl Älfvåg.
På en tillgänglig myndighet ska människor med funktionshinder kunna använda lokalerna, ta del av informationen och verksamheten och arbeta på lika villkor som icke funktionshindrade.
– Mycket handlar fortfarande om attityder och här krävs ett långsiktigt, tålmodigt arbete. Ofta lyfts kostnadsproblematiken fram, när vi i stället borde tala om investeringar. När allt färre ska försörja allt fler i Sverige måste vi ta vara på alla krafter som vi har i arbetsför ålder.
Carl Älfvåg betonar att tillgänglighet inte bara berör den fysiska miljön, utan även områden som personalpolitik, ledarskap och kommunikation. Görs anställningsintervjuer på lika villkor? Hur ser befordringsmöjligheterna ut? Finns det en flexibilitet kring exempelvis arbetstider?
– Svenska myndigheter har webbplatser som ligger i topp i Europa, men även här behövs det fler satsningar på lättläst svenska. Dessutom finns det vissa medborgargrupper som helt står utanför det digitala informationsflödet, påpekar Carl Älfvåg.
På seminariet deltog även STs förbundsordförande Annette Carnhede som berättade om STs samarbete med Handisam.
– Vi använder bland annat Handisams filmer i våra utbildningar för förtroendevalda. Staten har ett särskilt ansvar för att driva dessa frågor, och vi på ST får fungera som blåslampa i de statliga verksamheterna, säger Annette Carnhede.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.