Långa män får mer betalt

FORSKNING2009-03-11

Längre män får högre lön än kortare. Det visar en studie som Dan-Olof Rooth, professor i nationalekonomi vid högskolan i Kalmar, gjort.

Mäns genomsnittliga lön står i relation till deras längd. Det visar Kalmarprofessorn Dan-Olof Rooth i en studie som omfattat en halv miljon svenska män i åldrarna 28 till 38 år. Inkomstskillnaderna planar ut vid längder över

185 centimeter.

Dan-Olof Rooth säger till Östran att han tror att tror att löneskillnaderna beror på allmän fysisk utveckling under uppväxten:

– Vissa som har en sämre uppväxt ur näringssynpunkt blir då något kortare. Genomsnittlig längd används av FN som ett viktigt mått på samhällens välstånd. I samhällen där tillgången till näring under uppväxten är högre är invånarna relativt längre, säger han till tidningen.

Enligt professorn finns ett samband mellan kroppsutveckling och kognitiv förmåga, vilket förklarar en del av löneskillnaderna.

I en annan studie visar Dan-Olof Rooth att överviktiga särbehandlas när det gäller jobbansökningar. Den som är kraftigt överviktig har 25 procent mindre chans att bli kallad till jobbintervju. I undersökningen skickades en mängd påhittade jobbansökningar ut i två olika utföranden. Den enda skillnaden var ett fotografi av den sökande.

Fotografiet föreställde en leende man, men bilden hade i hälften av ansökningarna manipulerats med tjockare kinder och dubbelhaka för att indikera övervikt. I fyra fall av tio kallades den normalviktiga mannen till intervju, men bara i tre fall av tio för den som såg överviktig ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA