Lång väntan på uppehållstillstånd

TILLSTÅND2005-10-24

Väntetiderna är fortfarande långa för många som söker uppehållstillstånd i Sverige. En av fem som i Stockholm söker tillstånd av anknytningsskäl får vänta minst ett och ett halvt år på beslut.

Migrationsverket redovisar aktuell statistik för dem som söker uppehållstillstånd därför att man har en nära anhörig som bor i Sverige. Av dem som söker från ett svenskt konsulat eller en ambassad får 71 procent ett beslut inom tolv månader. Snabbast kommer besluten från verkets enhet i Jönköping, som redovisar att 93 procent av fallen avgörs inom nio månader, respektive Umeå med 92 procent på motsvarande period. I Göteborg och Västerås får två tredjedelar av de sökande vänta minst nio månader på ett besked.

Av dem som söker förlängning av ett tidsbegränsat uppehållstillstånd får tre fjärdedelar beslut inom sex månader.

Fakta Anknytning

Uppehållstillstånd pga anknytning kan man få om man är eller ska bli gift eller sambo med någon som bor i Sverige. Det kan också beviljas minderåriga barn som har förälder bosatt i Sverige och i vissa fall föräldrar till barn bosatta i Sverige, eller andra anhöriga, under förutsättning att de bott tillsammans och/eller stått varandra särskilt nära i hemlandet.

Ansökan om anknytningstillstånd måste lämnas in till en svensk ambassad eller ett konsulat innan man lämnar hemlandet, och man måste invänta ett beslut innan man reser till Sverige.

Om man inte varaktigt bott tillsammans tidigare beviljas ett tidsbegränsat tillstånd, som efter två år kan bli permanent om man fortfarande bor tillsammans i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA