Lågutbildade förlorar mest på sjukdom

INKOMSTER2011-09-08

Den som blir plötsligt sjuk och hamnar på sjukhus tappar i inkomst, även på lång sikt. Värst drabbas de med lägre utbildning.

Varje år läggs ungefär fyra procent av den arbetande befolkningen i åldern 30-59 år oplanerat in på sjukhus. Under året efter sjukhusvistelsen har den gruppen 9 procents lägre inkomst än de som inte legat på sjukhus, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Inkomstförlusten är ojämnt fördelad. De som har högskoleutbildning förlorar bara 5-6 procent av arbetsinkomsten, medan de som saknar högskola får 9-12 procents lägre inkomst.

Personer utan akademisk utbildning löper också 40 procents större risk än de högutbildade att hamna på sjukhus.

Även efter fem år syns effekterna av den tidigare sjukhusvistelsen, åtminstone bland de äldre. De högutbildade 50-59-åringarna hade då en löneeftersläpning på 2 procent, medan de med lägre utbildning hade 12 procents lägre inkomst än sin jämförelsegrupp.

Rapportförfattarna Petter Lundborg, Martin Nilsson och Johan Vikström har undersökt möjliga förklaringar till resultaten, såsom människors tillgång till sjukvård, försäkringssystemen och branschfaktorer. De har dock inte hittat något enkelt svar på varför lågutbildade drabbas hårdare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA