Lagrådet ger regeringen bakläxa

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-02-08

Lagrådet har invändningar mot regeringens förslag till en ny lag som ska ge Statens institutionsstyrelse större möjligheter att begränsa intagna ungdomars tillgång till elektronisk kommunikation. Eftersom lagförslaget inskränker enskildas fri- och rättigheter behövs en tydligare reglering, skriver lagrådet i ett yttrande.

Regeringen har i en lagrådsremiss föreslagit lagändringar i syfte att öka tryggheten och säkerheten på de särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS. Lagförslaget innebär att ungdomshemmen delas in i olika säkerhetsnivåer och att ungdomarnas tillgång till elektroniska kommunikationstjänster, som mobiltelefoner och internet, kopplas till säkerhetsnivån på hemmet.

Nu svarar lagrådet i ett yttrande att förslaget inskränker enskildas fri- och rättigheter enligt såväl regeringsformen som Europakonventionen och barnkonventionen. Därför är det olämpligt att SiS på egen hand beslutar om indelningen i säkerhetsnivåer. Enligt lagrådet bör det regleras i lag eller förordning vilka omständigheter SiS ska beakta när myndigheten beslutar om indelningen. Lagrådet vill också att det tydligt anges i lagtexten att hänsyn ska tas till vården av den unge.

Lagrådet vänder sig även emot regeringens förslag att den nya lagstiftningen ska börja gälla redan från 15 maj i år. Flera remissinstanser har riktat kritik mot att den utredning som ligger till grund för regeringens förslag ville ha ett genomförande till 1 juli, eftersom ett Införande av de nya säkerhetsnivåerna förutsätter en del förändringar på ungdomshemmen och att personalen får utbildning i de nya säkerhetskraven. Lagrådet instämmer i farhågorna och avråder därför från att en ny lagstiftning ska träda i kraft redan den 15 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA