Lågkonjunkturen på ingång

KONJUNKTURINSTITUTET2008-08-27

Sverige går mot lågkonjunktur, spår Konjunkturinstitutet. Även med sänkta räntor och en finanspolitik som stimulerar tillväxt ökar arbetslösheten till 6,7 procent år 2010.

Statliga Konjunkturinstitutet ger en dystrare prognos för sysselsättning, arbetslöshet och ekonomisk tillväxt än den regeringen redovisade i vårpropositionen. Institutet räknar med att arbetslösheten ökar från 5,9 procent i år till 6,5 procent nästa år och 6,7 procent 2010. Antalet sysselsatta minskar något nästa år. Bruttonationalprodukten, BNP, ökar med endast 1,7 procent i år, 1,4 procent år 2009 och 3,3 procent 2010.

Konjunkturinstitutet har då förutsatt att Riksbanken sänker den styrande räntan från dagens 4,5 procent i tre steg till 3,75 procent under 2009 och vidare ned till 3,5 procent 2010. Man räknar också med att regeringen lägger 35 respektive 30 miljarder kronor de kommande två åren på reformer som stimulerar efterfrågan, utöver de satsningar som redan aviserats.

Enligt Konjunkturinstitutet beror nedgången till stor del på svagare ekonomier i OECD-länderna, men också på en minskad inhemsk efterfrågan.

TCOs förre chefsekonom Roland Spånt hävdar i en debattartikel att världsekonomin är på väg in i en allvarlig kris, som drivs av kraschen på den amerikanska bolånemarknaden. Politikerna måste dämpa krisens effekter genom att stimulera vanliga hushålls köpkraft och efterfrågan, inte minst de arbetslösas, anser han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA