Lagförslag om medborgarkontor
Försöken med medborgarkontor ska bli permanenta, föreslår regeringen. Vid kontoren kan försäkringskassor, kommunala och statliga myndigheter samarbeta för att ge medborgarna bättre service.
För närvarande pågår försöksverksamhet med medborgarkontor i fem kommuner. Försöken är frivilliga. Lagförslaget innebär att de kommuner som så önskar kan inrätta medborgarkontor permanent.
Sedan 1997 finns en försökslag som ger statliga myndigheter, en försäkringskassa och en kommun eller ett landsting rätt att göra en överenskommelse om att de kan handlägga vissa enklare ärenden eller lämna upplysningar inom varandras områden. Varje sådan överenskommelse måste godkännas av regeringen.
Längst erfarenhet av medborgarkontor har Fränsta i Ånge kommun. Där samarbetar försäkringskassan, arbetsförmedlingen, polismyndigheten och kommunen.
Några av de frågor som enligt lagförslaget skulle kunna hanteras på medborgarkontoren är:
- mindre ändringar av bostadstillägg till pensionärer
- ta emot ansökningar om plats och fördela platser i barnomsorgen
- bevilja parkeringstillstånd till handikappade.
Om riksdagen antar lagen ska den träda i kraft den 1 juli i år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.