Låga löner i Örebro - ”Vi är bortglömda”

KFM2003-12-17

Missnöjet med lönerna är stort på Kronofogdemyndigheten i Örebro.
– Vi känner oss bortglömda. Arbetsbördan bara ökar men inget händer med lönerna, säger handläggaren Eva Ohlsson.

Av:  Ingemar Karlsson

– Bara hittills i år har ärendemängden ökat med ungefär 17 procent, säger Eva Ohlsson som har arbetat på suproenheten (summarisk process) i tio år.
Under den tiden har hennes löneutveckling gett i genomsnitt 260 kronor mer i månadslön per år. Hon har 27 år i statlig tjänst.

Medellönen bland de elva anställda är 14 682 kronor i månaden. På hela Kronofogdemyndigheten region Karlstad, dit Örebro hör, är medellönen 17 744 kronor per månad. Suproenheten ligger lägst i regionen.

Personalen i suproteamet anser att de utför mer kvalificerade uppgifter än vad de får betalt för. De fattar beslut i ärenden som rör bland annat ansökningar, avhysningar, handräckningar och överklaganden.

Tidspressen har bara ökat och övertid är vanlig, enligt Eva Ohlsson:
– En stor del av övertiden är dold. Den måste tas ut i tid, men när ska vi hinna göra det? I höst slutar två i gruppen.

Gunilla Edman är regionkronodirektör för region Karlstad. Hon förstår att arbetsbördan på suproenheten är stor:

– Nu ska vi nyanställa en person till, den andra personalökningen på ett år.
Mer arbetsrotation mellan teamen på Kronofogdemyndigheten skulle på sikt lösa arbetsbelastningen när det blir toppar någonstans, anser Gunilla Edman.

– Vissa i suproteamet ligger lite lågt i lön. Det ska vi justera, säger hon.

Inför de lokala förhandlingarna är personalen på suproenheten i Örebro prioriterade. Samtidigt vill hon inte inge för stora förhoppningar.

– Vi har inga extra pengar. Vårt anslag ger inte full kompensation för löner och prisutveckling, säger Gunilla Edman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA