Låga lönelyft trots högkonjunkturen
Trots högkonjunkturen har löneökningarna på svensk arbetsmarknad hållit sig på blygsamma nivåer. Det konstaterar Konjunkturinstitutet, KI, i sin årliga lönebildningsrapport.
Under den nuvarande konjunkturuppgången låg den årliga och genomsnittliga löneökningstakten på under 2,5 procent fram till 2018, konstaterar KI. Löneökningarna har därmed under senare år har varit lägre än vad som kan förklaras av produktivitetstillväxt och inflationsförväntningar. Under den förra högkonjunkturen steg löneökningstakten inom näringslivet gradvis och uppgick till som mest drygt 4 procent i årstakt, konstaterar KI.
Det är inte bara i Sverige som löneökningarna har varit försiktiga. Lönerna har utvecklats oväntat svagt även i andra länder, anser KI. Förändrad ålderssammansättning och fler utrikes födda är enligt KI en förklaring till den oväntat svaga löneutvecklingen de senaste åren. Några andra förklaringar som diskuteras i rapporten är förväntningar om dämpade löneökningar i viktiga konkurrentländer och ett dolt utbud av arbetskraft från nya europeiska medlemsländer. Enligt KI hölls dessutom löneökningarna tillbaka under 2016 och 2017 av parterna, därför att inflationen överskattats under åren dessförinnan, och därför gett högre reallöneökningar än väntat.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.