Låga anslag argument i avtalsrörelsen

AVTAL2007-08-21

Nu har avtalsförhandlingarna för anställda i staten kommit igång. Arbetstiderna och löneutrymmet är frågor som kan vålla strid.

I juni växlades avtalskraven mellan Arbetsgivarverket och ST, som förhandlar genom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. Arbetsgivaren vill bland annat införa verksamhetsanpassad arbetstid som inte följer vanlig kontorstid. ST menar att arbete utanför kontorstid måste kompenseras med övertidsersättning.

Medan ST kräver att lönerna i staten ska följa utvecklingen på övriga arbetsmarknaden, anser Arbetsgivarverket att det inte behöver vara följsamhet varje år, inte minst med tanke på att myndigheternas anslag till löner är rekordlågt 2008.

Parterna har tillsatt fyra arbetsgrupper som ska arbeta med frågor om pensioner, trygghet, arbetstider och högskolan. Löner och övriga frågor hanteras av förhandlingsledningarna.

Nuvarande treåriga avtal för 240 000 anställda på myndigheter och affärsverk går ut 30 september.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA