Låg lön viktigaste skälet att sluta
Statligt anställda försöker i högre grad än andra hitta ett annat arbete. För låg lön är det vanligaste skälet.
Personalomsättningen i staten ökade från 10 till 14 procent mellan 1997 och 2001. Det är väl mycket, anser regeringen, som har låtit Statens kvalitets- och kompetensråd, KKR, undersöka varför unga, välutbildade människor lämnar den statliga sektorn.
Enligt den enkät som KKR i sin tur uppdrog åt SCB att göra har 80 procent av de unga statsanställda det senaste året funderat på att byta arbetsplats. Det är fler jämfört med en kontrollgrupp utanför staten, där 75 procent övervägt att byta.
Det skäl som de flesta i staten anger är att man vill ha högre lön. De faktiska lönerna bland de tillfrågade skiljer sig också markant från andra sektorer. Av de statligt anställda tjänade 66 procent under 25 000 kronor i månaden, mot 32 procent i kontrollgruppen.
Och så mycket som 30 000 kronor tjänar bara 8 procent i statstjänsten, att jämföra med 46 procent i kontrollgruppen från andra sektorer. En stor del av de statsanställda tycker att lönen inte är rättvis i förhållande till likvärdiga arbeten på andra delar av arbetsmarknaden.
Ett mer positivt resultat av enkäten är att de statligt anställda i högre utsträckning säger sig vara intresserade av sina arbeten och oftare anser sig rätt kvalificerade för sina arbetsuppgifter än kontrollgruppen.
Det framkommer också att statsanställda, i synnerhet kvinnor, ofta ställs inför situationer som är problematiska ur ett etiskt perspektiv. Man har även täta kontakter med allmänheten och upplever i högre grad än andra att verksamheten blir kritiskt granskad i medierna.
Svaren på frågor om den egna arbetsbelastningen, övertidsarbete och liknande är ganska lika oavsett vilken sektor man arbetar i. Det kan därför tyckas något förvånande att både privat och statligt anställda har uppfattningen att tempot på statliga arbetsplatser generellt sett är lugnare än i andra sektorer.
Ett annat möjligen överraskande resultat gäller de statsanställda som övervägt att byta arbete. Mer än hälften av dem anser att arbetsplatsens värderingar är otydliga eller inte stämmer överens med de egna värderingarna. I kontrollgruppen var andelen 38 procent.
Detta är en av de frågor som KKR vill analysera vidare. Rådet ska också fundera över statsförvaltningens image bland unga som arbetar på andra delar av arbetsmarknaden och, inte minst, problemen med statens kompetensförsörjning. SCB-enkäten visar att det problemet kan vara dubbelt: vid en högkonjunktur kan förvaltningen dräneras på unga anställda samtidigt som fyrtiotalisterna går i pension.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.