Låg frånvaro viktig för att få nyckeljobb

ARBETSMARKNAD2015-12-09

Tidigare sjukfrånvaro påverkar arbetsgivare när de rekryterar personal till nyckelpositioner. Den slutsatsen drar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, efter en studie.

När privata arbetsgivare anställer personer för arbetsuppgifter som få anställda på arbetsplatsen behärskar, då tar de tydligt hänsyn till tidigare sjukfrånvaro. Det visar en ny rapport från IFAU av Lena Hensvik och Olof Rosenqvist. Enligt rapporten anställer arbetsgivarna i högre utsträckning sökande med låg risk för sjukfrånvaro till sådana jobb, medan den med högre sjukfrånvaro sorteras bort.

Sjukfrånvaron är olika för personer med nyckelpositioner på jobbet och övriga anställda. Frånvaron bland nyckelpersoner är betydligt lägre än bland dem som har flera kollegor som arbetar med samma sak. Och när sådana nyckelpersoner går till ett nytt jobb tenderar frånvaron att sänkas ytterligare:

“Det kan bero på att individen känner en ökad press på närvaro och kanske även på bättre personalvård”, förklarar Olof Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Nyanställda på nyckelbefattningar som internrekryteras eller har arbetat tillsammans med en redan anställd har sällan hög sjukfrånvaro, visar rapporten.

“Arbetsgivarna får information om en arbetstagares sjukfrånvaro genom dessa kontakter, något som tycks vara extra viktigt vid tillsättningen av personer med nyckelposition. Brist på information kan leda till fel beslut och sämre matchningar, vilket i sin tur kan skapa problem på arbetsplatsen” , skriver Olof Rosenqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA