Kvinnors löner stort samhällsproblem
Nedvärderingen av kvinnors arbete och oviljan att göra kvinnor ekonomiskt oberoende från män, är ett samhällsproblem som borde göra varenda finans- och statsminister sömnlös, skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström om bristerna i Sveriges jämställdhetssträvanden. När World Economic Forum mäter jämställdhetskategorin lika lön för liknande arbete hamnar Sverige på plats 71 i världen. Vill Sverige ens att kvinnor ska vara självförsörjande, undrar Annelie Nordström:
”Uttrycket ’ekonomiskt oberoende’ har olika betydelse om det sägs om en man eller en kvinna. En ekonomiskt oberoende man är så rik att han inte behöver förvärvsarbeta. En ekonomiskt oberoende kvinna, däremot, har ett förvärvsarbete så att hon kan försörja sig själv. I språket märks de seglivade föreställningarna om könen.”
Det är det obetalda omsorgsarbetet med hushåll, barn och gamla som ligger till grund för de stora skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner och villkor. Omsorgsarbetets orättfärdigt låga värde följde med då det flyttade från hemmen till det offentliga, skriver Annelie Nordström.
”Arbetsgivare nedprioriterar kvinnors löner och yrkesutveckling eftersom det sneda uttaget av föräldraledighet stämplar alla kvinnor, även de utan barn, som en potentiell frånvarorisk”, skriver hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.