"Kvalitetskraven måste lyftas mer"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-11-11

Arbetsförmedlingen har hänvisat 17 000 arbetssökande till jobbcoacher. Nu medger myndigheten att kvalitetskraven har brustit och att flera coacher inte håller måttet.

Bland de jobbcoacher som Arbetsförmedlingen har anlitat finns bland annat personer som är dömda för våld mot tjänsteman, bedrägeri, skattefusk – och andra som har konkurser bakom sig och miljonskulder hos Kronofogden. En granskning som Aftonbladet har genomfört visar också att flera coacher använder kontroversiella metoder som healing och beröringsterapi för att hjälpa de arbetssökande.

– Vi har prioriterat mångfaldsperspektivet för mycket, på bekostnad av kvalitetskraven. Där har vi helt enkelt brustit, säger Anne Odergren, chef för kompletterande arbetsförmedlingstjänster.

Ett knappt år har gått sedan Arbetsförmedlingen fick regeringens uppdrag att upphandla ”kompletterande aktörer”. Ett önskemål var att en mångfald av coacher skulle engageras. Myndigheten upphandlade avtal med 952 olika aktörer som skulle hjälpa de arbetssökande att kontakta företag, skriva cv och förbereda jobbintervjuer.

– Det var en väldigt stor tjänsteupphandling. Vi kan nu konstatera att kvalitetskraven behöver lyftas mer än vad vi gjorde då. I dag känner vi till ett femtiotal coacher som inte fungerar som de ska.

Enligt Anne Odergren ”ingick healing och beröringsterapi inte alls i upphandlingen”. Arbetsförmedlingen ska nu inleda en två månader lång granskning av coacherna – och kommer inte att förnya kontrakten när de löper ut nästa sommar. Men tills vidare fortsätter man att hänvisa nya arbetssökande till coacherna.

Helena Perlerot, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, tycker att tiden fram till nästa sommar är alltför lång.

– Det kan få förödande konsekvenser. Man borde kunna bryta kontrakten snabbare än så, om coacherna inte har hållit sig till uppdraget. Till syvende och sist handlar det ju om arbetssökande som drabbas, säger hon.

Helena Perlerot, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen, vill att oseriösa coacher ska kunna gallras bort snabbare.<br>
Bild: Alexander Armiento
Helena Perlerot, ST-ordförande på Arbetsförmedlingen, vill att oseriösa coacher ska kunna gallras bort snabbare.<br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA