KU kritiserar statssekreterares agerande

ÖPPENHET2022-06-02

En tidigare statssekreterare gjorde fel när han besvarade en fråga från Skolverket om vilken information som myndigheten skulle lämna ut, fastslår riksdagens konstitutionsutskott, KU. Utskottet skriver att man förväntar sig att utbildningsminister Anna Ekström, S, vidtar åtgärder för att departementets anställda ska ha kunskap om offentlighetsprincipen.

Anmälan till konstitutionsutskottet gällde ett sms som utbildningsdepartementets dåvarande statssekreterare Erik Nilsson skickade till Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i november 2019. En riksdagsledamot från Moderaterna hade begärt information om en eventuellt ändrad tidsplan för digitalisering av nationella prov, och Erik Nilsson föreslog då att Skolverket skulle svara att man ännu inte uttryckt en tydlig uppfattning.

Bakgrunden är att Skolverket har ett flerårigt uppdrag att digitalisera de nationella proven, men att myndigheten bedömde att det skulle ta längre tid än beräknat att införa sådana. Vid ett möte med departementet 6 november 2019 visade Skolverket en bildpresentation med en ny och senarelagd tidsplan, och presentationen var därefter allmän handling på båda myndigheterna.

Men när riksdagsledamoten senare begärde ut information skickade Skolverkets Peter Fredriksson ett sms till statssekreteraren och frågade om han kunde informera Moderaterna om att Skolverket såg ett behov att ändra tidsplanen. Erik Nilsson svarade då – i en sms-växling som avslöjades av Ekot – att ”det vore väldigt bra” om man endast kunde meddela Moderaterna att tidsplanen är pressad.

Konstitutionsutskottet konstaterar att uppgifter i allmänna handlingar som inte är belagda med sekretess ska lämnas ut på begäran. Statssekreterarens svar till Skolverket ”kan inte anses överensstämma med nämnda bestämmelse”, skriver KU i sitt så kallade granskningsbetänkande.

Utskottet skriver att man utgår ifrån att utbildningsminister Anna Ekström vidtar de åtgärder som krävs för att anställda vid utbildningsdepartementet ska ha ”erforderlig kunskap om offentlighet och sekretess”.

KU påpekar också att det är den enskilda myndigheten som fattar beslut om utlämnande av allmän handling, och att regeringen inte har befogenhet att ge några direktiv i sådana frågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA