KU kritiserar regeringen i två fall
Regeringen har inte informerat riksdagen i tid inför viktiga EU-beslut. Därför säkras inte riksdagens inflytande i processen. Det framgår av konstitutionsutskottets granskning av regeringen.
Regeringen har inte skött sina åtaganden när det gäller samråd med riksdagens EU-nämnd inför viktiga EU-beslut. Det konstaterar ett enhälligt KU i årets granskningsbetänkande. I ett antal fall har regeringen gett information alldeles för sent utan godtagbara skäl. Därmed har regeringen inte gjort tillräckligt för att säkerställa att riksdagen skulle få ett aktivt och reellt inflytande i processen, anser utskottet. Ansvariga statsråd och regeringen har därmed enligt KU brustit i uppfyllandet av sina grundlagsstadgade informations- och samrådsskyldigheter gentemot riksdagen.
Utskottet kritiserar också utrikesminister Carl Bildt, M, för uttalanden som gjordes från den svenska ambassaden i Israel angående karikatyrer av Muhammed. KU anser att man skulle kunnat förvänta sig större ansträngningar från UD när det gäller att ge tydliga instruktioner om hur myndigheter ska agera i tryck- och yttrandefrihetsrättsliga frågor. När det gäller Carl Bildts blogg konstaterar utskottet att utrymmet för en utrikesminister att i utrikespolitiska frågor uttala sig privat i sådana sammanhang är synnerligen begränsat.
I ytterligare tio fall har oppositionen reserverat sig när KU valt att inte kritisera regeringen. Det gäller beslutet om krediter till Island, förflyttningen av chefen för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, regleringsbrev för Ams och Arbetsförmedlingen, Cristina Husmark Pehrssons agerande mot Försäkringskassan, ändringarna i sjukregler och a-kasse-bestämmelser, regeringens hantering av Carnegie, styrningen av Apoteket, styrningen av Vattenfall, hanteringen av krisen i fordonsindustrin och Tillväxtverkets radioreklam.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.