KU enigt om ökat meddelarskydd
Meddelarskyddet bör utvidgas för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet. Det är riksdagens konstitutionsutskott, KU, överens om.
KU välkomnar regeringens besked att ett utvidgat meddelarskydd ska utredas. KU understryker att utredningen bör tillsättas snabbt och särskilt belysa efterforsknings- och repressalieförbudet. KUs betänkande bygger på motioner från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
KU konstaterar att meddelarskyddet har begränsats i takt med att ett ökande antal offentliga verksamheter inom exempelvis vård, skola och omsorg drivs i privat regi. Ett utvidgat meddelarskydd är nödvändigt för att säkerställa förtroendet för och tryggheten inom offentliga verksamheter som drivs privat, anser KU. KUs betänkande ska behandlas i riksdagen på torsdag.
Meddelarskydd
Meddelarskyddet innebär att den som är offentliganställd har rätt att lämna ut normalt sekretessbelagda uppgifter till medier utan att riskera straffpåföljd eller repressalier från arbetsgivaren. Uppgiftslämnaren har rätt att vara anonym. Journalisten som tar emot uppgifterna för publicering har tystnadsplikt och arbetsgivaren får inte efterforska uppgiftslämnarens identitet.
Meddelarskyddet regleras i tryckfrihetsförordningen och i yttrandefrihetsgrundlagen.
Källa: Riksdagen
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.