KTH vill inte vara myndighet
Kungliga tekniska högskolan, KTH, ska aktivt arbeta för att ändra lagen så att lärosätet inte behöver ha kvar myndighetsformen. Det ingår i ett förslag till vision om var KTH ska befinna sig år 2027.
Förslaget Vision 2027 har varit ute på remiss under sommaren och en första diskussion har hållits i styrelsen. Siktet är inställt på att KTH vid den tidpunkten ska vara ett autonomt lärosäte som självt bestämmer över kapital, fastigheter, relationer med externa parter och antagning av studenter.
Enligt visionen ska då hälften av forskningen bedrivas med hjälp av pengar från näringslivet, internationell finansiering eller fundraising.
Tanken att universitet och högskolor inte bör ha organisationsformen myndighet framfördes av den så kallade autonomiutredningen. Men förslaget fick en hel del kritik från remissinstanserna, och regeringens uppfattning är att frågan är intressant men behöver utredas vidare.
I KTHs visionsdokument sägs att lärosätet ”genom egna initiativ och en offensiv politik” ska bidra till att ändra organisationsformen. Niclas Carlsson, ST-företrädare i KTHs styrelse, säger att han kommer att framföra STs ståndpunkt, nämligen att myndighetsformen ska bibehållas. Enligt ST innebär andra organisationsformer en risk att pengarna får styra och att anställningstrygghet och forskningskvalitet urholkas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.