Kritiserar Sidas ekonomiska kontroll

SIDA2010-03-03

Biståndsminister Gunilla Carlsson körde över Sidas sparplaner genom ett regeringsbeslut. Men hon är också öppet kritisk till hur Sida skött sin ekonomi. Sidachefen Anders Nordström upplever dock inte att det råder någon förtroendekris mellan honom och regeringen.

Av:  Eva Spira

Sida behöver spara cirka 40 miljoner kronor i år och ville därför vakantsätta en tjänst i Bagdad och en i Kabul under en del av året. Men på utrikesdepartementet ansåg man att det var en felaktig prioritering. Utvecklingsarbetet i de båda krisländerna Afghanistan och Irak är oerhört viktigt, förklarar biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Om vi gör exit tar andra krafter över.

Ville inte ändra sig

Trots att hennes statssekreterare var i direkt kontakt med Sidas generaldirektör Anders Nordström var denne inte beredd att ändra sig, säger Gunilla Carlsson och förklarar att den här typen av frågor brukar lösas informellt. När det inte gick togs i stället ett beslut på ett extrainkallat regeringsmöte.

– Men både för mig och för honom hade det varit bättre att Sida fattat det här beslutet själva, säger Gunilla Carlsson.

Hon nämner också att Sida inte haft kontroll över sina förvaltningskostnader. Ekonomistyrningen har brustit, anser hon. Först i september 2009 upptäckte man att det fanns ett stort underskott och nu har Ekonomistyrningsverket kopplats in för att hjälpa Sida att reda upp sin ekonomi.

Att myndigheten skulle få utökad anslagskredit för att besätta just de här två tjänsterna tycker hon inte är rimligt. På frågan om hon har fortsatt förtroende för Sidas ledning, säger Gunilla Carlsson:

– Jag har förtroende för att man nu genomför regeringens politik.

”Ingen förtroendekris”

Anders Nordström anser inte att det råder någon förtroendekris mellan honom och biståndsministern:

− Absolut inte. Vi landade i vår bedömning och regeringen gjorde sin utifrån den politiska dimensionen.

Nu ska Sida genomföra regeringens beslut, förklarar han. Men ännu kan han inte säga något om finansieringen. Hans förhoppning är att myndigheten inte ska behöva be om någon utökad anslagskredit.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA