Kritiserar krav på ständig effektivisering

DEBATT: STATSFÖRVALTNINGEN2019-10-08

De statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.

Statsbudgetens system för uppräkning av myndigheternas anslag, den så kallade pris- och löneomräkningen, förutsätter att verksamheten kan effektiviseras i samma takt som den privata tjänstesektorn.

”Det är en självklarhet att offentlig verksamhet ska vara varsam med skattemedel”, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i sin debattartikel i Publikt, men konstaterar att systemet inneburit att de statliga myndigheternas resurser årligen urholkats, samtidigt som medarbetare vittnar om ett allt tuffare arbetsliv.

De två debattörerna argumenterar för att det så kallade produktivitetsavdraget ska skrotas. ”I praktiken innebär nämligen produktivitetsavdraget att anställda på landets statliga myndigheter tvingas finansiera en del av den egna löneökningen med ökad arbetsbelastning”, skriver de, och framhåller Danmarks beslut att avskaffa ett motsvarande produktivitetsavdrag på universitetens och högskolornas budgetanslag som ett gott exempel.

Läs hela debattartikeln här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA