Kritiserad granskning inleds

HÖGSKOLAN2011-02-11

Nu inleder Högskoleverket sin utvärdering av högskolans utbildningar, enligt den modell som fått stark kritik från högskolevärlden. Studenternas självständiga arbeten och lärosätenas utvärderingar av sig själva kommer att vara de viktigaste underlagen.

Bedömargrupper ska finnas för varje ämne och bestå av lärare, studenter och företrädare för yrkeslivet. Bedömarna ska fyra typer av underlag:

  • Studenternas examensarbeten (eller motsvarande)
  • Lärosätets självvärdering
  • Enkäter till tidigare studenter
  • Intervjuer med studenter i slutet av utbildningen

De två första delarna väger tyngst, enligt Maria Sundkvist på Högskoleverket. På grundval av bedömargruppernas yttranden sätter Högskoleverket betyg på utbildningarna i en tregradig skala. De som får lägsta betyg riskerar att få sitt examenstillstånd indraget. Betygen kommer också att påverka anslagen – höga betyg premieras med ökat anslag. Fullt utbyggt kommer knappt 300 miljoner kronor att fördelas utifrån kvalitetsgranskningen, enligt regeringens budgetproposition.

Modellen har fått kritik för att den inte tar hänsyn till utbildningarnas innehåll och examinationer, utan endast till studenternas självständiga arbeten. Det är att ”likställa bra studenter med bra utbildning”, skrev förre universitetskanslern Anders Flodström i en debattartikel, och lämnade senare sin post i protest.

Problemet är enligt Anders Flodström och andra, att studentunderlaget kan skifta starkt. På vissa utbildningar kommer alla sökande in, medan urvalet kan vara hårt på mer attraktiva utbildningar Maria Sundkvist säger dock att lärosätena i sin självvärdering kan redogöra för sådana förhållanden.

Det är bara godkända examensarbeten som ska granskas, och Maria Sundkvist tror att den nya granskningsmodellen kan komma att höja ribban för kraven på studenterna.

– Jag har hört att en del lärosäten säger att de kommer att lägga ned utbildningar innan vi kommer till dem.

Granskningen av i princip alla lärosätens alla utbildningar börjar i vår och ska vara färdig 2014. Men redan 2013 ska de första ”kvalitetspengarna” betalas ut, enligt regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA